September 8, 2012

Γάτες και .. θεωρία χορδών

 

Tώρα πια ξέρω γιατί ο γάτος μου δεν βαριέται να κυνηγά νήματα, σπάγγους, κορδόνια, κουβάρια κλπ, αλλά και γιατί δυσκολεύεται να  κατανοήσει την Θεωρία Χορδών !

Μία πανεπιστημιακή μελέτη στη Βρετανία κατέληξε στο εμβριθές  συμπέρασμα, ότι τα οικιακά αιλουροειδή (felis catus) δεν κατανοούν τις σχέσεις αιτίου - αποτελέσματος μεταξύ αντικειμένων.

Η .. συγκριτική ψυχολόγος Britta Osthaus, "δούλεψε" με 15 γάτες τις οποίες ταλαιπώρησε, δένοντας στο ένα άκρο κάποιου κορδονιού .. ψάρι ή μπισκότο. Ένα πλαστικό παραπέτασμα με ένα μικρό άνοιγμα στη βάση χώριζε τις γάτες από την αμοιβή τους, απαιτώντας από τα συμπαθή αιλουροειδή να τραβήξουν το κορδόνι για να πάρουν το κέρασμά τους.

Όταν οι γάτες αντιμετώπισαν  την περίπτωση ενός μόνο κορδονιού με τροφή στην άκρη του, οι περισσότερες έμαθαν πολύ γρήγορα να χρησιμοποιούν την πατούσα τους για να τραβήξουν το κορδόνι και να απολαύσουν τον ανέλπιστο μεζέ.

Όταν όμως η Osthaus και η ομάδα της εισήγαγαν και ένα δεύτερο κορδόνι που ΔΕΝ ήταν συνδεδεμένο με τροφή, οι γάτες τράβηξαν εκείνο με την τροφή σε λιγότερες περιπτώσεις από τις μισές. Έτσι, οι "ερευνητές" κατέληξαν στο .. ιδιοφυές συμπέρασμα, ότι οι γάτες δεν μπορούν να συνάγουν την λειτουργία των κορδονιών, αλλά ούτε τις αιτιώδεις σχέσεις, τις οποίες αναγκάζονται να εντοπίζουν κάθε φορά από την αρχή.

Όταν διαβάζω για τέτοιου είδους έρευνες, μου έρχεται αυθόρμητα στο νου η άποψη του νομπελίστα Φυσικής Richard Feynman για τις κοινωνικές (ψευδο)επιστήμες, με την oποία συμφωνώ απόλυτα. Όμως ανεξάρτητα απ΄ αυτό, θα ήθελα να πληροφορήσω κάθε ενδιαφερόμενο, ότι ο γάτος μου, ούτως ή άλλως, αρνείται να "τραβήξει" τέτοιου είδους  κορδόνια, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι συνδεδεμένα στην άκρη τους με .. συγκριτικούς ψυχολόγους !! Ίσως αυτή η συμπεριφορά του πανέμορφου αιλουροειδούς μου να καταδεικνύει ότι είναι εξυπνότερο από τους ψυχολόγους :)))


YΓ. Ο γάτος μου προτείνει κλικάρισμα εικόνων και συνδέσμων!

:)


12 comments:

Ange Alexiou said...

Επιδοτούμενες έρευνες να υποθέσω...
Γατοκαλημέρες κι από δω!
:)

negentropist said...



That's the Way of the World ,

αγαπητή e-φίλη :))

Καλό σ/κ σε σένα (και στα αιλουροειδή σου !!)

:)

k.Mer said...

Αντί να ερευνούν για το επτάψυχον που θα το χρειαστούμε στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε μελετούν τα κορδόνια...lol
Ο γατούλης σου να υποθέσω είναι αυτός στην κάτω φωτογραφία που ποζάρει ατάραχος και γεμίζει χνούδι τον υπολογιστή...Είναι κούκλος!
Καλό απόγευμα εύχομαι :))

negentropist said...

Στη 2η φωτογραφία εμφανίζεται ένα άγνωστο διαδικτυακό αιλουροειδές, κατά πάσα πιθανότητα θηλυκού γένους. Σίγουρα είναι κούκλα :)

O δικός μου κατάμαυρος γατούλης έχει μεν 7 ζωές, αλλά είναι κομματάκι .. ντροπαλός, πανάθεμά τον :)))

Ελπίζω να σε αποζημιώσω με τον κλασσικό .. ύμνο των αιλουροειδών , σε μία φοβερή live εκτέλεση:

Henry Mancini - Pink Panther Theme

Δεν είναι καταπληκτικό το τενόρο σαξόφωνο?

Καλό βράδυ, αγαπητή k.Mer !

:)

Lola said...

Hola buenos dias
Que tengas un feliz día



Un abrazo

negentropist said...

Buenas tardes, querido e-amigo

Sr. Mágico

Besos

:)

to alataki said...

Τσ...τσ...τσ...
Νιάουουουουου!!!

negentropist said...

Είμαι σίγουρος ότι δεν θά'θελες νά'σαι στη θέση της "άβγαλτης" γατούλας του παρακάτω video.

Παρενόχληση γάτας από 2 κίσσες

Γειά σου Ιωάννα !

:)))

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou said...

Μα εντελώς όμως..
Η γάτα δεν είναι πιθηκάκι, είναι αρπακτικό κι έχει άλλες μεθόδους να νικήσει το κορδόνι..
Είναι εκπληκτικό τι ανοησίες αποδεικνύουν καθημερινά 'επιστήμονες' επιδοτούμενοι από Φιλανθρωπικά τάχα Ιδρύματα..
Καλημέρα!

negentropist said...

Έχει άλλη γονιδιακή δεξαμενή και άλλες μεθόδους για να νικήσει το κορδόνι. Το ξέρουν πολύ καλα όσοι έχουν ζήσει με γάτες !

Οι ψευδοεπιστήμες και όσοι-ες τις υπηρετούν δεν έχουν καμμία σχέση με την επιστημονική μέθοδο. Φαινομενικά (αν και ανεπαρκώς) την χρησιμοποιούν ΧΩΡΙΣ όμως να διαθέτουν νόμους για να κάνουν αξιόπιστες προβλέψεις, όπως πχ στη Φυσική.

Καλό απόγευμα, Δάφνη !

Lisa Stansfield - Don´t Explain

:)

etcétera said...

Love cats :)

negentropist said...

They are .. lovable !

Jimmy Smith - The Cat

Have a nice day :)