September 18, 2011

Συμμετρία και Ομορφιά .. revisited













In Galois fields, full of flowers,
primitive elements dance for hours ..             (S. B. Weinstein)

















Η έννοια της συμμετρίας είναι ίσως το βασικότερο εργαλείο της σύγχρονης Φυσικής. Με απλά λόγια υπάρχει συμμετρία όταν κάποια ιδιότητα ενός συστήματος ή μαθηματικού αντικειμένου   παραμένει αναλλοίωτη,  μετά την εφαρμογή μετασχηματισμών. 

Στη μαθηματική γλώσσα τo σύνολο των μετασχηματισμών (ή .. "πράξεων") που διατηρούν αναλλοίωτη μιά ιδιότητα ενός αντικειμένου, είναι οι περίφημες Ομάδες. Τα δε μαθηματικά των συμμετριών είναι η Θεωρία Ομάδων. Όλα τα παραπάνω ξεκίνησαν από τον Évariste Galois ..

Στο παραπάνω εκλαϊκευμένο εικοσάλεπτο videο ο ιδιοφυής ομιλητής Marcus du Satoy εκθέτει την έννοια της συμμετρίας με απλότητα, ομορφιά και χιούμορ. Είναι υπέροχο και το προτείνω ανεπιφύλακτα


YΓ: Oι 2 εικόνες και τα 9 links κάτι "κρύβουν" .. βρείτε το με κλικ !

:)



3 comments:

to alataki said...

Η συμμετρία γίνεται κουραστική πολλές φορές και άλλες τόσες η ομορφιά βρίσκεται στην ασυμετρία.
Το ίδιο περίπου ισχύει με την τάξη και αταξία.
Διαφωνείς Neggy; Γιατί;

negentropist said...

Όχι .. δεν διαφωνώ Ιωάννα .. αρκετές φορές τέτοιες εξαιρέσεις είναι συναρπαστικές .. κι' ας μην είναι πχ συνήθως όμορφο ένα πολύ ασύμμετρο πρόσωπο :)

Αν δεις το video γίνεται αναφορά σε έναν πανάρχαιο ναό στην Ιαπωνία όπου ένας από τους 8 κίονες είναι σκόπιμα ανεστραμμένος. Θρίαμβος της ασυμμετρίας! Επίσης η τελευταία φράση στο video αφορά τα περίφημα γιαπωνέζικα "Essays in Idleness" και είναι η εξής:

"In everything, uniformity is undesirable. Leaving something incomplete makes it interesting, and gives one the feeling that there is room for growth."

Mη φοβάσαι λοιπόν να πιάσεις το όμορφο κύμα του παρακάτω κομματιού, κι' ας είναι ασύμμετρο και χαοτικό ..

Oscar Peterson et al - Wave

Σε χαιρετώ με ένα αγαπημένο μου βιβλίο του Boris Vian :

Et on tuera tous les affreux

:)

negentropist said...

Εξάλλου Ιωάννα, ότι αντιλαμβανόμαστε σαν πραγματικότητα γύρω μας οφείλεται σε πολλαπλές αυθόρμητες ρήξεις συμμετριών.

Η πρώτη ρήξη συμμετρίας πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το Big Bang, πριν από 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν οι ποσότητες αντιύλης και ύλης ήταν ίσες.

Θα θυμάσαι απο την Φυσική ότι στην μεταξύ τους αλληλεπίδραση προκύπτει εξαΰλωση και αυτό που απομένει είναι ακτινοβολία. Συνεπώς η παρατηρούμενη πραγματικότητα οφείλει την ύπαρξή της σε μία πολύ μικρή απόκλιση από την τέλεια συμμετρία, που ήταν αρκετή (υπολογίζεται σε ένα επιπλέον σωματίδιο της ύλης για κάθε δέκα δισεκατομμύρια αντισωματίδια αντιύλης) για την εξέλιξη του Κόσμου στην σημερινή του μορφή. Αυτή η μικρή υπέρβαση της ύλης έναντι της αντιύλης ήταν η αιτία γένεσης ολόκληρου του Σύμπαντος με τους Γαλαξίες και τ' Αστέρια του.

Ρήξη Συμμετρίας

Η Ομορφιά της Ρήξης Συμμετρίας

Συμμετρία και Θάνατος

:)