October 18, 2010

Amazingly ... zipless !

















The zipless fuck is absolutely pure. It is free of ulterior motives. There is no power game. The man is not "taking" and the woman is not "giving." No one is attempting to cuckold a husband or humiliate a wife. No one is trying to prove anything or get anything out of anyone.   The zipless fuck is the purest thing there is. And it is rarer than the unicorn. And I have never had one.
Erica Jong, Fear of Flying (1973)
 Είχα πρωτοδιαβάσει το παραπάνω βιβλίο της  Erica Jong πολλά χρόνια μετά την έκδοσή του. Το είχα αγοράσει  περιμένοντας αεροπλάνο στο Heathrow και το "ρούφηξα" κυριολεκτικά τις επόμενες ώρες (διαβάζω ... γρήγορα). Θυμάμαι ότι με είχε εντυπωσιάσει αφάνταστα. Ήταν η επιτομή της σεξουαλικής απελευθέρωσης στις δεκαετίες του '70 και '80 και ταυτόχρονα ένα cause celebre bestseller της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

To επίθετο zipless είναι ένας νεολογισμός άρρηκτα συνδεδεμένος με το συγκεκριμένο βιβλίο. Υποδηλώνει ότι τα ρούχα "εξαϋλώνονται" αυθόρμητα και  χωρίς αμηχανία, όταν υπάρχει ξαφνικό sex  μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονται ελάχιστα ή καθόλου και δεν έχουν  καμμία συναισθηματική δέσμευση. Όπως λέει η Jong, σ' αυτή την περίπτωση τα φερμουάρ "καταρρέουν" σαν ανθόφυλλα κόκκινου τριαντάφυλλου, ενώ τα εσώρουχα εκτοξεύονται αστραπιαία σαν  χνούδι ... αγριοραδικιού :))

Σύμφωνα με την συγγραφέα, γιά την υπέρτατη zipless A-1 "εμπειρία" είναι απαραίτητο να μη γνωρίζεις τον άλλον πολύ καλά. Aκόμη και το μεγαλύτερο πάθος εξανεμίζεται γρήγορα όταν αρχίσεις να μαθαίνεις για τα κάθε είδους προβλήματά του, όπως πχ για τα στεγαστικά του δάνεια, ενδεχομένως για το πόσο τον "ταλαιπωρεί" η σύζυγός του, οι πρώην γυναίκες και φίλες του, η μητέρα του ή ακόμη και τα ...  παιδιά του ! Μόλις όλα αυτά γνωστοποιηθούν, μπορεί  μεν ο άλλος να σου αρέσει ακόμη περισσότερο, ακόμη και να τον αγαπήσεις, όμως το πάθος θα έχει εξατμισθεί οριστικά και αμετάκλητα.

Δεν έχει καμμία σημασία αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με τα παραπάνω. Αυτός ο προβληματισμός υπήρχε και θα υπάρχει. Οι άνθρωποι σκέφτονται διαφορετικά και ευτυχώς που αρκετές φορές δεν σκέφτονται συντεταγμένα και ομοιόμορφα, σε πείσμα των αναπόφευκτων κοινωνικών συμβάσεων και  υπερ-ρυθμίσεων. 


Πώς μου ήρθαν όλα αυτά στο μυαλό ? Μα φυσικά αρκούσε το χθεσινό "ξεσκόνισμα" στη βιβλιοθήκη μου. Eυτυχώς που έχω κρατήσει σχεδόν όλα τα βιβλία που έχουν περάσει απο τα χέρια μου. Λέω "σχεδόν", μιά που έχω χάσει τα περισσότερα απο τα λίγα που έχω κατά καιρούς δανείσει σε φίλους και γνωστούς !

Δύο είναι λοιπόν τα συμπεράσματα απο την παρούσα ανάρτηση. Πρώτο και ... πιό σημαντικό, ότι ΔΕΝ δανείζουμε βιβλία σε κανένα ... κερατά, και δεύτερο, ότι το πάθος είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογο του πόσο καλά γνωρίζουμε τον σεξουαλικό μας σύντροφο. Όμως πολύ φοβάμαι ότι τελικά παραβίασα πόρτες ανοιχτές !



ΥΓ: Click on the 2 images (especially the second one!)

:)

11 comments:

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ said...

Όχι φίλε μου. Ακόμη και αν φαίνονται ανοιχτές οι πόρτες δεν σημαίνει ότι υπάρχει και περιεχόμενο πίσω τους.
Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ανάρτησή σου και μάλιστα συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό ακόμη και στο θέμα του δανεισμού βιβλίων.
Καλό σου βράδυ.

negentropist said...

Χριστόφορε,

είτε συμφωνεί κανείς μαζί της είτε όχι, είμαι σίγουρος ότι διαβάζοντας βιβλία της, αλλά και βλέποντας το video που "κρύβεται" πίσω από το σύνδεσμο με το όνομά της που έχω παραθέσει στο κείμενο, θα καταλήξει πιθανότατα στο συμπέρασμα ότι η Erica Jong είναι χαρισματική συγγραφέας και πανέξυπνη γυναίκα, άσχετα απο ορισμένα άκαμπτα φεμινιστικά βαρίδια που κουβαλά !

Εγώ πάντως τείνω να συμφωνήσω με το βασικό επιχείρημά της που παρέθεσα στην ανάρτηση, αν και αναγνωρίζω ότι στις ανθρώπινες σχέσεις τίποτε δεν είναι απόλυτο.

Όσο αφορά το θέμα του "δανεισμού" των βιβλίων, το έβαλα για να συμφωνήσει κανείς και με κάτι από την ανάρτησή μου (αστειεύομαι !) :))

Καλό σου βράδυ με κάτι μουσικό:

JB - Woman

:)

Alex said...

Θα συμφωνήσω κι'εγώ μαζί της αλλά...Πως να ξεριζώσεις συθέμελα ιδέες και αρχές,αξίες και προτεραιότητες απο ένα λαό που η σεξουαλικότητα αποτελεί ακόμα θέμα ταμπού καταδικασμένο εις το πύρ το εξώτερο ???
Το μόνο που μπορούμε αβίαστα (????) είναι να τοποθετούμεθα επί των ιδεών της εν λόγω συγγραφέως παραδείγματος χάριν ,υπέρ ή κατά, δημοσίως (αλλά όχι ονομαστικά διότι θα μας κυνηγά η "ρετσινιά" του αναρχοκομμουνιστη ή του δήθεν απελευθερωμένου σεξιστή !).

καλησπέρα σας αγαπητέ !

negentropist said...

Μπα ... δε χρειάζεται να ξεριζώσεις συθέμελα απολύτως τίποτε, καλή μου Alex !! Αρκεί απλά να δίνεις ελάχιστη βαρύτητα στη γνώμη των πολλών, η οποία ούτως ή άλλως είναι αφύσικα διαμορφωμένη :

Σεξοφοβία και Χριστιανισμός (Ι)

Σεξοφοβία και Χριστιανισμός (ΙΙ)

Kαλό σου βράδυ αγαπητή φίλη !

The Walker Brothers - Μake it easy on yourself

:)

Alex said...

Θα ήθελα να μη δίνω βαρύτητα εκεί αλλά σκέψου πως οι πολλοί είμαστε εμείς και τα θέλω μας δεν ανταποκρίνονται στους μύχιους πόθους αλλά στις ιδέες που αν και τις θεωρούμε παροχημένες τις παντρευόμαστε - κάνουμε τριπλό θρησκευτικό γάμο εν γνώσει μας απο φόβο μη μείνουμε δίχως Θεό φύλακα άγγελο, απο φόβο μη χαθεί η ελπίδα που δεν ξέρουμε αν υπάρχει αλλά υποθέτουμε πως υπάρχει...και ποιά ελπίδα δλδ ? λές και ξέρουμε πως ο θάνατος είναι θάνατος , λές και ξέρουμε πως η ζωή είναι ΖΩΗ...παντρευόμαστε για την χαρά των γονέων κατά τ'άλλα....
Πάντα κάτι θα είναι έτσι διαμορφωμένο ώστe ο κανόνας να υπάρχει για να μην καταρίπτεται (πάντα περιμένουμε τους Βαρβάρους που τελικά δεν θα'ρθουν...)
Τελοσπάντων, φύσει και θέση αδύνατο να με στοιχειώσουν οι αδιέξοδες σκέψεις διότι η ευτυχία μου βασίζεται και στην επιτυχία του να ξεκινάω καινούργια πρόταση μετά την τελεία !
Ώχ σας ζάλισα ! και σκέψου πως ήθελα να πω κι'άλλα !!!!

καληνύχτα τώρα!

Penny said...

απίστευτο βίντεο!
ειδικά το ύφος των 2 ενδιαφερόμενων πλευρών..
Η τελική συμφωνία στα 6 λεπτά μου θύμισε φράση γκέι φίλου:"μα για 15 εκατοστά κρέας να παίρνεις όλο το ζώο;"
:)

negentropist said...

Nαι, είναι απίστευτο Penny !

Αν και βρίσκω εξαιρετικά κωμικό το συγκεκριμένο video, η εφιαλτική προοπτική της υπερ-ρύθμισης των ανθρώπινων σχέσεων είναι κάτι που με απωθεί αφάνταστα. Αυτό τον παραλογισμό νομίζω οτι σατιρίζει με ξεκαρδιστικό τρόπο το εν λόγω video. Σημειωτέον ότι ο δικηγόρος στα αριστερά είναι ο γνωστός Dr House στα νιάτα του, σε κωμική σειρά του BBC !

Όσο αφορά τον gay φίλο σου, δεν νομίζω ότι έχει άδικο ! Όσο απίστευτο κι' αν φαίνεται, υπάρχει μία σχετική κινηματογραφική ταινία "κρυμμένη" κάπου στο προφίλ μου, lol !!!

Καλό ξημέρωμα , με Bill Wyman

I put a spell on you

:)

Penny said...

Ετσι είναι φίλε μου
ο φόβος οδηγεί στον απόλυτο έλεγχο κι αυτός με την σειρά του στην αναισθησία των σωμάτων και στην αρρώστια των ψυχών.
Αλλά γι αυτό υπάρχει η αστείρευτη zipless μουσική

καληνύχτα..

Ra Ma said...

"το πάθος είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογο του πόσο καλά γνωρίζουμε τον σεξουαλικό μας σύντροφο", μισό λεπτό να πάρω έναν στυλό να σας το υπογράψω αγαπητέ neg!

Έλα όμως που μας τρώει η περιέργεια να μάθουμε τα μικρά κυστικά του άλλου για να φτάσουμε έτσι στο σημείο ακόμα και να ξενερώσουμε μαζί του...

Όσο για τα βιβλία ...και δικό μου πάθος! Ακόμα και όταν τα διαβάσω φαίνονται ...αδιάβαστα!!!

Καλημέρα!!!

negentropist said...

" ... φόβος - έλεγχος - σωματική αναισθησία - πνευματική αρρώστια .."

Ακριβώς Penny !

Ωραία η εκδοχή σου για zipless music :)

Όμως, με τίποτα δεν γλυτώνεις την ... δική μου:

Michael Franti & Spearhead - Positive

:)

negentropist said...

Έτσι είναι φίλε RaMa ... η απομυθοποίηση είναι μονόδρομος ... όπως άλλωστε και η εντροπία στη φύση !

Όσο αφορά τα βιβλία, εκεί το πάθος είναι ευθέως ανάλογο του πόσο ... καλά τα γνωρίζουμε !!

Brooklyn Funk Essentials - Bellybuttons

(Κορυφαίο στο χρονικό σημείο 2:01 ==> "I hope u don't mind harmless admiration" LOL !!!)

:)