May 6, 2010

Molotov cocktail





Mε αφορμή τον άδικο θάνατο τριών συνανθρώπων μας απο τις "βόμβες" μολότωφ ανεγκέφαλων και - κατά τεκμήριο - αναίσθητων κουκουλοφόρων, ξεπήδησε αυθόρμητα στο μυαλό μου η παρακάτω (ματαιόδοξη ... έστω) σκέψη.

  Σίγουρα δεν πήγαν στράφι οι σχεδόν καθημερινοί περίπατοι στο δάσος Συγγρού (Μαρούσι)  μιάς ασυνήθιστης γυμνασιακής τάξης, με τον υπέροχο καθηγητή του ΕΕΑ (Καραγεωργίου) να απαγγέλει και να μεταφράζει Λυσία και Ισοκράτη σε καμμιά 15αριά μαθητές του, που τον ακολουθούσαν ανάμεσα στα πεύκα ! Όλα αυτά στο πλαίσιο του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών με πρωτοβουλία  αυτού του χαρισματικού φιλόλογου. Βέβαια, αρκετές φορές κάναμε και τις χοντρές πλάκες  μας σαν  "έκνομοι" πιτσιρικάδες, χωρίς φυσικά να φανταζόμαστε ότι  η ποιοτική διαμόρφωση των εγκεφάλων μας λόγω  ... Λυσία, θα ήταν ίσως χρήσιμη και καθοριστική στις ζωές μας. Στη δική μου ζωή πάντως ήταν !

  Ο Λυσίας, είχε πει στον “υπέρ του αδυνάτου” λόγο του: "Τα του σώματος δυστυχήματα τοίς της ψυχής επιτηδεύμασιν ιάσθαι". Μάθαμε πάρα πολλά απο αυτόν τον λογογράφο, αλλά κυρίως μας έδωσε μοναδικά ερεθίσματα για να σκεφτούμε παραπέρα!

  Δεν χρειαζόμαστε καμιά "αριστερά", καμιά "δεξιά", κανέναν “-ισμό”, αλλά ούτε και τα κάθε λογής ανθρωπογενή και αφελή θεϊστικά παραμυθάκια, για να αγαπάμε και να σεβόμαστε ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους συνανθρώπους μας, και να "προστατεύουμε" τους αδύνατους κάθε μορφής (παιδιά, ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, κοινωνικά αποκλεισμένους, κλπ.) Η προστασία των αδύναμων και συνεπώς των μη προνομιούχων είναι ο καθρέφτης του πολιτισμού μιας κοινωνίας. Δυστυχώς, απο στατιστικό ατύχημα γεννηθήκαμε σε ένα τρισάθλιο κράτος, που είναι ελειμματικό σε όλους σχεδόν τους τομείς, και ταυτόχρονα έχει εξοργιστικά χαμηλό επίπεδο "κατά κεφαλήν καλλιέργειας" και κοινωνικής συνείδησης.

  Το μόνο που σαφέστατα χρειαζόμαστε είναι κοινή λογική και καλλιέργεια του νου. Πού και πού, άντε ... και λίγο George Benson, για να μας ηρεμεί και να μας υπενθυμίζει τα εντελώς βασικά:



ΥΓ: Όπως πάντα, click τις 2 εικόνες και τα 10 links του κειμένου



:)


11 comments:

Ο Αλχημιστης said...

Αγαπημενε μου φιλε οπως τα λες ειναι τα πραγματα. Η εκπαιδευση ειναι η ιαση για το καθε τι και η καλλεργεια του νου. Οπως ελεγε και ο Καζαντζακης το μυαλο ειναι το μονο οργανο που κανει το σκοταδι φως. Ας το κρατησουμε καθαρο και ακοιμητο. Το μυαλο και ο νους αλλα και η καρδια, μαζι παντα μπορουν να δουν καθαρα σε ωρες δυσκολες που ολα τα αλλα αποτυγχανουν. Μονο αυτα περνουν το σκοταδι και περνανε στην αντιπερα οχθη οταν ολα τα υπολοιπα εχουν αποτυχει. Ειναι σαν να βλεπεις τον φαρο στο σκοταδι. Πως μπορεις να μην τον αναγωνρισεις?

Την εκτιμηση μου οπως παντα.


Αγης

Ο Αλχημιστης said...

Κατι ξεχασα. Εσυ απο Υδρα, εγω απο Σπετσες ξερουμε καλα τι σημαινει αγωνας στις δυσκολες στιγμες.... :)

negentropist said...

Φίλτατε Άγη,

είμαστε στην ίδια ... ιδιοσυχνότητα ( ή ιδιοπερίοδο αν προτιμάς !)

Σε έχω ίσως μπερδέψει με την συχνή αναφορά μου στο Εγγονοπουλικό: "στρατηγέ τι γύρευες στη Λάρισα, εσύ ένας Υδραίος" απο το ποίημα Μπολιβάρ, lol !!

Στην πραγματικότητα είμαι κατά το ήμισυ νησιώτης, αλλά απο την Κέα (Τζιά), καταγωγή της μητέρας μου. Πέρασα πάνω απο 20 3μηνα καλοκαίρια σ' αυτό το όμορφο νησί ... ήμουν μάλλον απο τα τυχερά παιδιά, με τόσο μεγάλης διάρκειας διακοπές, στην πατρίδα του Σιμωνίδη του Κείου.

Χμ ... Στις Σπέτσες υπήρχε μια σχολή η Κοργιαλένειος ... την ξέρω γιατί ερχόντουσαν στην Αθήνα και παίζαμε μπάσκετ, στο σχολειό που φοιτούσα, lol !!

Η δική μου εκτίμηση αποτυπώνεται στο παρακάτω link που σου στέλνω:

J. Krishnamurti On Education

:)

:)

Ο Αλχημιστης said...

Σοβαρα μιλας? Εκανα λαθος? Θα επαιρνα ορκο οτι καπου το ειχα διαβασει οτι ησουν απο την Υδρα...Μαλλον αυτο που λες θα εγινε...Δεν θα καταλαβα οτι ειναι κειμενο αλλου αλλα δικο σου...χαχαχα!

Θα επανορθωσω με αυτο λοιπον...


http://www.youtube.com/watch?v=WTGoqle4m34&feature=related

to alataki said...

Zω σε μια χώρα που δεν λαμβάνουν χώρα πράξεις κοινής λογικής...
Ζω σε μια χώρα που άφησε ακαλλιέργητο το γόνιμο έδαφος της και θα καλλιεργήσει τους νόες;
Ζω σε μια χώρα που ξέχασε την ουσία του "Γηράσκου αεί διδασκόμενος" και το μετέτρεψε σε δήθεν εκπαιδευτικά (πελατειακά) σεμινάρια...
Ωστόσο... προσπαθούμε!

Penny said...

νεγκ
πάντα ενδιαφέρουσα η οπτική σου και τα πράγματ που λέγονται από τους σχολιαστές.

Τι είναι η "ελλάδα" που "αγαπάμε" και μας "φτύνει" και "τρώει τα παιδιά της" λοιπόν;
ποιός μας φτύνει;ποιόν αγαπάμε;
την αγαπημένη μας φωτογραφία διακοπών;
μάνα μου ελλάς, λέει σοφά το τραγουδι..
το θέμα δεν είναι οτι δεν αγαπάμε την "ελλάδα", αλλά εμάς. σε εμάς κάνουμε αυτό που κάνουμε,είτε το λέμε αγάπη είτε πόλεμο.
προσοχή στον διχασμό και στον εμφύλιο σπαραγμό, θα πρότεινα.

καλό σ-κ σε όλους!

to alataki said...

Και μετά την προτροπή "ρίχτα όλα...", να σε μαλώσω που άργησες να με στείλεις στις άλλες σελίδες σου (χαστούκισα ήδη τον εαυτό μου που είμαι άσχετη)...

negentropist said...

@ Penny

Είναι απλό. Τα πάντα είναι θέμα "προοπτικής" και έχουν σχέση με τα όσα κουβαλάει ο καθένας μας στον δια-μορφωμένο με παραμορφωτικά φίλτρα εγκέφαλό του.

Καθημερινά και αδιάλειπτα με "φτύνουν" η νοοτροπία, η κακομοιριά, η διάχυτη έλλειψη καλλιέργειας, τα "ελληνοχριστιανικά" ιδεώδη, η βυζαντινή θεϊστική μιζέρια (που δυστυχώς επιβιώνει στις μέρες μας), οι πολιτικοί, το παπαδαριό, και τόσα άλλα ... ατέλειωτη η λίστα.

Απο την άλλη όμως αγαπάω τις παλιές μου βόλτες στο δάσος Συγγρού, τις ακρογιαλιές, την κλασσική ομορφιά, την εκλεκτή συγκίνηση απο την ποίηση (πχ των Καβάφη, Εγγονόπουλου, Εμπειρίκου), και τόσα άλλα ... εξίσου ατέλειωτη η λίστα.

Με λίγα λόγια προτιμώ να βλέπω την Ελλάδα σαν την όμορφη κοπέλλα του παρακάτω link, και όχι όπως είναι στην πραγματικότητα, που μας πληγώνει και μας "φτύνει" !

Eλλάδα !

ΥΓ: Δεν χρωστάμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτε σε κανέναν, επειδή "έτυχε" να γενηθούμε σε ένα γεωγραφικό τόπο που συμβατικά τον λέμε Ελλάδα. Ούτως ή άλλως περίπου σε 1,5 εκατομμύρια χρόνια απο τώρα (ελάχιστος χρόνος σε γεωλογική κλίμακα), η υλική υπόσταση της Ελλάδας ΔΕΝ θα υπάρχει, αφου θα βρίσκεται κάτω απο την θάλασσα.

negentropist said...

Ιωάννα, χαίρομαι που σου αρέσουν οι "άλλες" σελίδες μου ... Ορίστε για σένα ένα όμορφο (νομίζω) δείγμα:

September (απρόσμενος!)

Να με ... "μαλώσεις", εντάξει! Αλλά να "χαστουκίσεις" τον εαυτό σου είναι ... κομματάκι υπερβολικό, δεν νομίζεις ?

:))

negentropist said...

@ Iωάννα

Ελπίζω να ΜΗ σου έχει ξεφύγει και το "διπλό click" στην προτροπή:

"Ρίχτα" όλα ... ΕΔΩ χωρίς ΑΙΔΩ !

:)

Penny said...

νεγκ
ναι όντως, είναι πολύ απλό.