February 7, 2010

Ιf 6 was 9 !!!




H πολυμορφία στη συμπεριφορά (πχ της παραπάνω χορεύτριας) σώζει τις ζωές μας απο τον υποβιβασμό τους στο βασίλειο της μονοτονίας. Είμαστε όλοι διαφορετικοί με τον δικό μας μοναδικό τρόπο.  Η συνύπαρξή μας με τους άλλους και το κυνήγι  των κατ' επίφαση ομοιοτήτων, όταν αυτές δεν υπάρχουν,  είναι μια "φενάκη" που μας παρέχει ο κοινωνικά διαμορφωμένος τρόπος ζωής μας.

Και τι έγινε που είμαι  ιδιόρρυθμος ? Μήπως πρέπει να θεωρηθώ υπόλογος για κάτι "έκνομο" ?  Απλά αδιαφορώ. Είναι μέρος της ζωής μου η αυτοκριτική, ενώ  παράλληλα διαθέτω μερικά ενδοσκοπικά αγκυροβόλια αναφοράς. Είτε αρέσω είτε όχι, οι ατομικές μου ιδιοτροπίες και φαντασιώσεις είναι εκείνες  που προσδιορίζουν αυτό που είμαι στη πραγματικότητα.

Μερικές φορές στοχάζομαι  γύρω απο τη γενική τάση που έχουμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους προς  κάποια κατεύθυνση, που δεν τους αφορά. Διαχρονικά, πάντα διασκέδαζα με τους κάθε λογής "φίλους" και "φίλες", όποτε προσπαθούσαν να με ... παροτρύνουν για το προσωπικό μου "καλό",  λέγοντάς μου να μη κατασπαταλώ το δήθεν πλούσιο δυναμικό μου! Βέβαια, έχοντας  "πιστοποιημένες" κάποιες πιστωτικές μονάδες ευθυκρισίας, πάντα μπορούσα να διακρίνω άνετα μεταξύ της θετικής παρακίνησης και της μιμητικής ανοησίας, την οποία ανέκαθεν σιχαινόμουν.

Τα  περισσότερα ανθρώπινα όντα συμπονούν,  με χαριτωμένο τρόπο είναι .... αλήθεια,  όλους εκείνους που εμπλέκονται σε καταστάσεις βλαπτικές της τάχα κοινωνικής τους καταξίωσης, ιδιαίτερα όταν  ενεδρεύει το ενδεχόμενο  κάποιας συνεπακόλουθης δυσμενούς ισοπεδωτικής ετυμηγορίας.

Δυστυχώς, λίγο - πολύ, όλοι αναζητούμε την κοινωνική επιδοκιμασία γι' αυτό που είμαστε και γι' αυτό που κάνουμε. Τις περισσότερες φορές προσπαθούμε να κερδίσουμε την αποδοχή εκείνων που νομίζουμε ότι "μετράνε", αλλά ατυχώς κάνουμε το ίδιο ακόμα και με εκείνους που απεχθανόμαστε!

Έχω την γνώμη,  ότι ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής. To να παρακινούμε ανθρώπους που αγαπάμε και μας ενδιαφέρουν, ίσως  και να είναι ένα δικαίωμα, που σφυρηλατούμε μέσα απο  αμοιβαία στοργή και τρυφερότητα. Αντίθετα, το να παρακινούμε κραυγαλέα  τους πάντες για τα πάντα, είναι  για μένα ταυτόσημο με  κατάχρηση της όποιας κοινωνικής μας θέσης.
















ΥΓ: Όπως πάντα, δεν βλάπτουν τα κλικ στις 2 εικόνες, αλλά  και στα 5 links του κειμένου !

:)

9 comments:

thalassaki said...

Μα όλη η ιδέα είναι ότι εκείνοι που μας αγαπούν, και που δίκαια λέγονται φίλοι, μας αποδέχονται ακριβώς όπως είμαστε - με τις ιδιοτροπίες, τις ιδιορρυθμίες και τα εκάστοτε "λάθη μας", έτσι δεν είναι; Έτσι πιστεύω τουλάχιστον. Κι αντίστοιχα το ίδιο ισχύει για μάς σε σχέση μ' εκείνους. Υπήρξαν φορές που θα το 'θελα πολύ ένα φιλικό χέρι να με πάρει και να με σηκώσει από μια κακή κατάσταση, κανείς όμως δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο πέρα από εμάς τους ίδιους. Καλές οι νουθεσίες, αλλά συνήθως τους λείπει το περιεχόμενο και η αληθινή κατανόηση για τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας. Εκείνος που νοιάζεται αποδέχεται κι αγαπάει χωρίς όρους και προσύμφωνα. Γι' αυτό και ο αριθμός των φίλων μας μικραίνει με τα χρόνια.

Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα να έχεις, Σταύρο.

Roula the CAt said...

Σταύρο, εύστοχος και ακριβής (με νυστέρι γράφεις;;;!!!) τόσο, που, μου έδωσες το έναυσμα να γράψω σύντομα κάτι πολύ προσωπικό... αλλά (δυστυχώς) πολύ σχετικό!

Να 'σαι καλά, γιατί μέχρι πρόσφατα, είχα φτάσει σε σημείο αναθεώρησης!!!

Καληνύχτα και καλή εβδομάδα! :)

negentropist said...

@ thalassaki

Συμφωνώ με όλα όσα λες αγαπητή φίλη.

Σχετικά με το " ... χωρίς όρους και προσύμφωνα ..." , υπάρχει το παρακάτω "εξειδικευμένο" κωμικό video, των Fry και Laurie :

Pre-coital Agreement

:)

Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα !

negentropist said...

Ρούλα, χαίρομαι για την επίσκεψή σου και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :)

Χαίρομαι που σου έδωσα το έναυσμα γι' αυτό που πρόκειται να γράψεις, και εννοείται ότι απο τώρα βρίσκομαι σε κατάσταση αναμονής !!!

Ένα λατρεμένο μου κομμάτι για την επίσκεψή σου :

Moody's Mood

Καληνύχτα και καλή βδομάδα !

AERIKO said...

Σταυρο τα πολλα λόγια ειναι φτωχεια.
Απλα σ' ε υ χ α ρ ι σ τ ώ.!

Καλο βραδυ και ομορφη εβδομαδα.!

negentropist said...

Καλή βδόμάδα, Μαρία !

Ορίστε ένα κάπως διαφορετικό "ευχαριστώ", σε soul εκδοχή :

Sam & Dave - I Thank You

:)

ntina said...

καλησπέρα e-φίλε!!!!!πάντα χαίρομαι τις αναρτήσεις σου(νιώθω έναν κρυφό θαυμασμό στους ανθρώπους που έχουν ταλέντο στο γράψιμο,κάτι το οποίο εγώ στερούμαι παντελώς)........
και όλη σου αυτή η ανάρτηση μου έφερε στο μυαλό τις κατά καιρούς "νουθεσίες" που ακούμε από άτομα τα οποία έχουν υποδυθεί ένα ρόλο στη ζωή τους και....και στο τέλος φτάνουν να γίνουν ο ίδιος ο ρόλος...
....τα φιλιά μου.

negentropist said...

Kαλησπέρα Ντίνα !

Στη τελευταία σου πρόταση τα συμπύκνωσες ΟΛΑ, με πολύ όμορφο τρόπο :)

Mr magic

Ανταποδίδω τα φιλιά σου, καλή μου e-φίλη ...

:)

negentropist said...

Προσθέτω το προηγούμενο link που δεν δούλεψε ...

Mr Magic

!