October 13, 2009

Good Vibrations



Όσο απίθανο κι' αν φαντάζει, η συσκευή που αρκετές γυναίκες χρησιμοποιούν σε σεξουαλικά παιχνίδια, έχει ρίζες που είναι εκπληκτικά  "αντισηπτικές" και "κλινικές". Πάμπολλοι γιατροί συνταγογραφούσαν δονητές για δεκαετίες ως θεραπευτικό μέσο για μία αξιοπερίεργη ασθένεια: την υστερία  !

 Η υστερία, που ετυμολογικά προέρχεται απο την λέξη ὑστέρα (μήτρα ή/και uterus),  εμφανιζόταν σε γυναίκες με "συσσωρευμένη" ... σεξουαλική ενέργεια. Σύμφωνα με παλαιότερους γιατρούς και θεραπευτές, καλόγριες, χήρες και γεροντοκόρες ήσαν ιδιαίτερα επιρρεπείς σ' αυτή την "πάθηση", όπως και πολλές παντρεμένες γυναίκες κυρίως στη Βικτωριανή περίοδο. Στα τέλη του 19ου αιώνα, αμερικάνοι γιατροί υπολόγιζαν οτι περίπου τα 3/4 των γυναικών ήσαν υποψήφια  θύματα της εν λόγω ύπουλης "πάθησης" !

Η εισαγωγή του κλειτοριδικού οργασμού ως θεραπεία για την υστερία αναφέρεται σε ιατρικά κείμενα απο τον 1ο αι. μΧ.   Η τυπική διαδικασία ήταν εξαιρετικά απλή. Κατά τα λεγόμενά τους, οι γιατροί ασκούσαν χειρωνακτική θεραπευτική αγωγή, επιφέροντας ένα είδος "παροξυσμού", όπως το έλεγαν. Η ορολογία αυτή συγκάλυπτε αυτό που τώρα ονομάζουμε σεξουαλική κλιμάκωση.

Προφανώς, αυτή η θεραπευτική χειρωνακτική διέγερση ήταν χρονοβόρα και, για τους γιατρούς τουλάχιστον, βαρετή. Στο βιβλίο  Τhe Technology of Orgasm: "Hysteria", the Vibrator and Women's Sexual Satisfaction, η ιστορικός της επιστήμης Rachel P. Maines αναφέρει οτι οι γιατροί συνήθως μεταβίβαζαν αυτή την κουραστική δουλειά σε μαίες !

Η εφεύρεση του ηλεκτρισμού έκανε τα πράγματα πιο εύκολα. Ο γιατρός  Joseph Mortimer Granville στις αρχές της δεκαετίας του 1880 πατεντάρισε έναν ηλεκτρομηχανικό δονητή για την ανακούφιση των μυϊκών πόνων, αλλά σύντομα οι γιατροί κατάλαβαν ότι μπορούσαν να τον χρησιμοποιήσουν και σε άλλα μέρη του σώματος. Η εφεύρεση αυτή συνεισέφερε στην ελαχιστοποίηση του θεραπευτικού χρόνου, αλλά παράλληλα αύξησε και το πάχος των ιατρικών πορτοφολιών !

Όμως και οι πάσχουσες ήσαν ιδιαίτερα ευτυχείς. Πολλαπλασιάστηκαν τα κέντρα που προσέφεραν ιατρικές υπηρεσίες "δονήσεων". Μάλιστα ακόμα και οι κατασκευαστές δονητών προειδοποιούσαν τους γιατρούς να μη το παρακάνουν με την μοντέρνα συσκευή τους.

Με το γύρισμα του αιώνα άρχισαν οι διαφημίσεις  δονητών για όσες γυναίκες ήθελαν να δοκιμάσουν την θεραπεία μόνες τους στο σπίτι. Έτσι o δονητής έγινε η πέμπτη δημοφιλέστερη ηλεκτρική συσκευή  του σπιτιού, μετά την ραπτομηχανή, τον ανεμιστήρα, την ηλεκτρική τσαγιέρα και την τοστιέρα !

Το κύρος του δονητή ως ιατρικής συσκευής άρχισε να υποχωρεί την δεκαετία του 1920 , όταν ο Sigmund Froud  πιστοποίησε την σεξουαλική διάσταση του "παροξυσμού". Το 1952, η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση αφαίρεσε την υστερία απο την επίσημη λίστα των ψυχιατρικών παθήσεων.

Όταν  την δεκαετία του 1960 οι δονητές έγιναν και πάλι πολύ δημοφιλείς, οι γυναίκες δεν χρειάζονταν πλέον το πρόσχημα κάποιας πάθησης για να δικαιολογήσουν την αγορά τους !

https://www.youtube.com/watch?v=nC2gZMNkyJo

ΥΓ1:  Ακολουθούν ορισμένοι σχετικοί σύνδεσμοι

What do women want ? Hint: Batteries required

In the Next Room (or The Vibrator Play)

Forbidden Technology

For Pleasure: A History of the Vibrator


ΥΓ2: Αν κλικάρετε τις 2 εικόνες, μάλλον  δεν θα εκπλαγείτε ...

3 comments:

ΝίκοςΤ said...

Καλησπέρα αγαπητέ μελετητή της φύσης.Αναπάντεχη και όμορφη η σημερινή ιδέα σου.Δημοφιλέστερη συσκευή από το ψυγείο λοιπόν.Αχ καημένε Clausius ,οι γιατροί πάλι τα κατάφεραν. ΝίκοςΤ

negentropist said...

Νάσαι καλά φίλε Νίκο :)

Jane E. said...

Everyday she learns something new!!!