June 13, 2012

Aνεκτικότητα και σεβασμός



Για μένα δεν ήταν έκπληξη τα εντυπωσιακά ευρήματα έρευνας που ανέδειξε πέρυσι  ο Ηλίας Παπαϊωάννου στη θαυμάσια ομιλία του για το κοινωνικό κεφάλαιο (βλ. ιδιαίτερα το χρονικό σημείο 16:20).  Τα εν λόγω ευρήματα είναι από το World Values Survey (Παγκόσμια Έρευνα Αξιών), και προέρχονται κυρίως από το ερώτημα: Ποιά στοιχεία (χαρακτήρα ή αξιών) θεωρείτε σημαντικά να αποκτήσει ένα παιδί ?

Δυστυχώς, ο δείκτης "ανεκτικότητας και σεβασμού των άλλων" είναι για τον μέσο Έλληνα λιγότερο σημαντικός από ό,τι  σε κάθε άλλη χώρα. Στην έρευνα ήμασταν πανηγυρικά τελευταίοι (69οι στους 69 !!!)  Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι δεν θεωρούμε σημαντικό να μαθαίνουμε στα παιδιά ανεκτικότητα και σεβασμό. Οι τελευταίες χώρες (μαζί με την Ελλάδα) ήταν η Ουγκάντα, η Σαουδική Αραβία, η Αλγερία και το Πακιστάν. Οι πρώτες πέντε χώρες σ' αυτό το δείκτη ήταν η Σουηδία, η Ολλανδία, η Δανία, η Γαλλία και η Ισλανδία. 

Βέβαια οι έρευνες πρέπει να ερμηνεύονται με κάθε επιφύλαξη, αλλά εδώ το εύρημα δείχνει ξεκάθαρο, επειδή αναδύεται μέσα από πληθώρα άλλων συνδυαστικών ερωτημάτων που δείχνουν οτι -σε γενικές γραμμές- οι Έλληνες είμαστε ο πλέον καχύποπτος από τους "ευημερούντες" λαούς. Δεν εμπιστευόμαστε τον διπλανό μας, τους συνεργάτες μας .. εκτός ίσως από τους πολύ "δικούς" μας ανθρώπους.

Η χαμηλή εμπιστοσύνη, η χαμηλή ανεκτικότητα, ο χαμηλός σεβασμός είναι το υπόστρωμα της διχόνοιας, της αλληλοκατηγορίας και τελικά της εύκολης προσφυγής στη βία, ιδιαίτερα όταν ζοριζόμαστε. Σε μεγάλο βαθμό, το άθλιο αυτό υπόστρωμα υφαίνεται στο σπίτι και στο σχολείο ! 

Στις κοινωνίες όπου οι ενήλικες τηρούν κανόνες, φαίνεται οτι  οι γονείς ΔΕΝ θέλουν "υπάκουα" παιδιά, αλλά αντίθετα τους μαθαίνουν να υιοθετούν "αίσθημα ευθύνης", να είναι "ανεξάρτητα", και φυσικά "να ανέχονται και να σέβονται τους άλλους" !

Στην Ελλάδα θέλουμε τα παιδιά να έχουν προσωπικά εφόδια (πχ τα φροντιστηριακής μορφής .. πνευματικά αναβολικά) ώστε να πετυχαίνουν τους ατομικούς τους στόχους (πχ την είσοδό τους στα μέτρια παν/μια και πολυτεχνεία μας). Θέλουμε να είναι ανεξάρτητα (τουλάχιστον στα λόγια, γιατί τα ταπεράκια και τα χαρτζηλίκια .. άλλα δείχνουν!), επίμονα και όχι παθητικά υπάκουα. Όμως σπάνια μας ενδιαφέρει να είναι ανεκτικά, καλοί συνεργάτες, ευγενικοί συνομιλητές και τελικά, υπεύθυνοι πολίτες. Όμως το χειρότερο είναι ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, αντί να τα ενθαρρύνουμε για ελεύθερη και αδέσμευτη σκέψη, τα παγιδεύουμε αδίστακτα στις εγωϊστικές και περιοριστικές ιδεοληψίες μας  (πχ αριστεροσύνη, εθνικοφροσύνη, θρησκοληψία ..)

Έχω την γνώμη ότι οι παραπάνω σκέψεις ίσως να εξηγούν σε κάποιο βαθμό την συλλογική μας κακοδαιμονία, αλλά και την ανυπόφορη κοινωνικο-οικονομική κρίση στην οποία έχουμε περιέλθει. 


ΥΓ. Κλικάρετε αδίστακτα ότι βρεθεί στο .. διάβα σας !

:)



19 comments:

kirikion said...

σπουδαία ανάρτηση φίλε negentropist. και πολύ επίκαιρη,δυστυχώς.Η ετερότητα και η αποδοχή της είναι ένα μεγάλο ζητούμενο για την κοινωνία μας νομίζω.

Ange Alexiou said...

Δεν είναι ανάγκη να το δεις σε γράφημα ότι δεν υπάρχει ανοχή και σεβασμός στην διαφορετικότητα. Είτε αυτή ορίζεται από τα ατομικά μας χαρακτηριστικά και πιστεύω είτε από τα σύνορα ενός έθνους. Τελικά, σκέφτομαι ότι τόσο σαν λαός, όσο και σαν ανθρώπινες μονάδες, έχουμε βολευτεί μέσα σ΄αυτό τον θυμο-φόβο, κι εφευρίσκουμε τους "δυνάστες" μας. Ξανά και ξανά...

negentropist said...

@ makis tselentis

Μάκη, χωρίς ανεκτικότητα ο κόσμος μετατρέπεται σε κόλαση. Πάντως ΔΕΝ χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο να είμαστε τόσο ανεκτικοί ώστε να ανεχόμαστε την .. μη ανεκτικότητα !

Life is real

:)

k.Mer said...

Είναι λίγο σαν προίκα κάποια πράγματα, έτσι μας τα έμαθαν οι δικοί μας γονείς κι έτσι τα παραδίδουμε με την σειρά μας στα παιδιά μας. Θέλει αρκετό παίδεμα για να κατορθώσουμε να αλλάξουμε δρόμο και το δυσκολότερο είναι ότι δεν θα είναι γνώριμος. Από την άλλη βέβαια αυτή θα είναι και η γοητεία του. Δεν θεωρώ απαραίτητο να συμβαδίζει η εμπιστοσύνη με τον σεβασμό, μπορεί κανείς να σέβεται αλλά να κρατά συνάμα και τις αποστάσεις. Οι στατιστικές τελικά καμιά φορά δίνουν ωραίο έναυσμα για κουβέντα...

negentropist said...

@ misoagnosti

Ξέρεις γιατί είναι ανάγκη να δει κανείς σε γράφημα, ότι δεν υπάρχει ανοχή και σεβασμός της διαφορετικότητας στη χώρα μας ?

Απλούστατα για να συνειδητοποιήσει ότι είμαστε στον πάτο, παρέα με επιτομές της "μη ανεκτικότητας", όπως την Ουγκάντα, τη Σαουδική Αραβία, την Αλγερία και το Πακιστάν ..

Down on my Knees

:)

negentropist said...

@ k.Mer

To μυστικό βρίσκεται στη γοητεία της ελεύθερης σκέψης και στην απλή συνειδητοποίηση της εγκεφαλικής μας διαμόρφωσης.

Freedom .. revisited !

:)

2Σx2 said...

Εξαιρετική ανάρτηση και πολύ πιο κοντά στο δάσος από τα δέντρα που που μας περικυκλώνουν...
Έχουμε την τάση να εμμένουμε στα συμπτώματα και να ξεπερνάμε τα αίτια γι΄αυτό και "σοκαρόμαστε" κάθε φορά που διαταράσσεται η επίπλαστη ηρεμία μας. Στην πραγματικότητα η χρόνια καλλιέργεια συναισθημάτων καχυποψίας, μυστικοπάθειας, αλάθητου, μηδενικής ανεκτικότητας και έλλειψης σεβασμού όταν συνδυάζεται με ζόρικες επαφές φέρνει στην επιφάνεια διχασμό, βία και επιβολή.
Το να αλλάξει όμως ένας παγιωμένος αξιακός κώδικας εκατοντάδων ετών είναι δύσκολο πράγμα και δυστυχώς η παιδεία είναι από τα πρώτα θύματα μιας πολύπλευρης κρίσης.
Εξαιρετική ανάρτηση φίλε negen!

negentropist said...

Χαθήκαμε, αγαπητέ 2Σx2 .. χαίρομαι ιδιαίτερα για το πέρασμά σου !

Συντονιζόμαστε απόλυτα ..

Είναι στη φύση μας

Νά'σαι καλά !

:)

2Σx2 said...

Συντονιζόμαστε αλλά όπως θα κατάλαβες εγώ δεν μπορώ να συντονιστώ με τα identity passwords ειδικά όταν η συμβία αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη με δόλιο τρόπο και σχολιάζω στο όνομά της! :)

Απολογούμαι

negentropist said...

lol !!

Μην ανησυχείς !

Μη το πείς στη συμβία σου, αλλά σύμφωνα με την Αρχή Διατήρησης της Πληροφορίας, τα ηλεκτρονικά μας ίχνη είναι ανεξίτηλα. Εδώ ΔΕΝ εξαιρούνται ΟΥΤΕ οι .. μελανές οπές, όπως λανθασμένα είχε υποθέσει ο S. Hawking :))

To κακό παιδί της Φυσικής

:)

Anonymous said...

Πολύ ωραία ανάρτηση, είχα ήδη διαβάσει για την έρευνα και δε με εκπλήσσει, δυστυχώς. Θεωρώ οτι οι αξίες που μεταλαμπαδεύουν οι Έλληνες γονείς στα παιδιά είναι η αλαζονεία και η έπαρση!

Με τις υγείες μας! Καλημέρα φιλε μου!

negentropist said...

Όταν συναντάς ανθρώπους που έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, να είσαι σχεδόν σίγουρη πως αυτή είναι η μόνη μεγάλη ιδέα που πέρασε από το μυαλό τους !

Καλό σου απόγευμα αγαπητή φίλη , με ένα ονειρικό μουσικό συνδυασμό alto sax και βιολιού:

Candy Dulfer και Sietse van Gorkom

:)

Poet said...

Προσυπογράφω την ανάρτηση ... δυστυχώς. Η προεκλογική περίοδος απεικόνισε πλήρως τη νεοελληνική αθλιότητα. Όποιο κόμμα και να βγεί πρώτο ... μας αξίζει.

negentropist said...

Συμφωνώ Poet ..

Πεθαίνουμε σαν χώρα, οι πολιτικοί μας είναι άθλιοι, ασήμαντοι και μας αξίζουν, αφού είναι αντανάκλαση της χαμηλής συλλογικής ποιότητάς μας!

Τι άλλο να πει κανείς για όσους "παίζουν" με το ανυπεράσπιστο κρατίδιό μας, ακόμα και στο κατώφλι της πιο δυσοίωνης φάσης του ?

Grazing in the Grass

Kαλό σ/κ

:)

to alataki said...

Απόλυτα σωστό! Δεν θα το πιστέψεις, ήρθα με φόρα να γράψω κάτι που έγινε στο δρόμο πριν από λίγο σε σχέση με τη (μη) διαπαιδαγώγηση των παιδιών και όπου ένας νεαρός έβριζε χυδαιότητα τον ηλικιωμένο οδηγό αυτοκινήτου, γιατί του ζήτησε να κάνει όπισθεν για να μπορέσει να στρίψει. Αυτή την κατάντια μας δε μπορώ να τη χωνέψω και δεν βλέπω κοινωνία της προκοπής τα επόμενα έκατό και βάλε χρόνια.
Άντε, καλό βόλι τουλάχιστον...

negentropist said...

Καλό .. βόλι ?

Αχ, ρε Ιωάννα ! Δεν "βλέπω" απολύτως καμμία δυνατότητα για κάτι τέτοιο ..

Kαλό ξημέρωμα, με μουσική .. την αξιόπιστη λύση, που βοηθά να ξεχνάμε την ασχήμια:

Gregg Karukas - Nightshift

:)

*Φαντομάς. said...

ανεκτικότητα απαραίτητη για την αρμονική συμβίωση.....δείγμα ελεύθερου και απαγκιστρωμένου ανθρώπου απο τις κραυγαλέες εκείνες ματαιότητες και στιβαγμένες προκαταλήψεις..που μας βυθίζουν εν τέλει στο τέλμα!μακάρι να ταν όλοι εμποτισμένοι με ανοχή...!
σπουδαίο κείμενο!

Bitch said...

Αγαπητέ negentropist.
Άλλη μια καλή ανάρτηση και χρειάζεται πολύ
Συζήτηση..
(άλλα δεν θέλω να γκρινιάζω).
Σου εύχομαι ένα καλό καλοκαίρι!
Φιλιά … negen….!!!!

negentropist said...

@ Phantomas

Στιβαγμένες προκαταλήψεις (μου άρεσε!)

Το κακό είναι ότι ο περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τις ζωές τους να περνούν (σαν τα .. τρένα), χωρίς να συνειδητοποιούν την εγκεφαλική (δια)μόρφωσή τους, που έχει ελάχιστη σχέση με τη μόρφωση, αλλά συναρτάται κυρίως με την παιδεία και την καλλιέργεια ..

Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye - Steam (1969)

γεια ..

:)



@ Bitch

Φιλιά και σε σένα !

Tommy Roe - Dizzy

Midnight Confessions

Καλό καλοκαίρι, Monika !!!

:)